2016. augusztus 22., hétfő

A Mátrix - trilógia és a valós rendszer.




A Mátrix-trilógia nem csupán egy sci-fi, hanem egy allegórikus történet a rendszerről, a civilizációról, vagy ha úgy tetszik, mesterséges valóságról, amiben élünk. Média, termelés és fogyasztás, divatok, ideológiák, vallások, politika, pénz, adósság stb.
"A Mátrix" biztosítja, hogy a rendszert éppen azoknak az embereknek a tömegei támogassák, illetve tartsák életben gondolataikkal, érzelmeikkel és cselekedeteikkel, akiket kizsákmányol.
"A Mátrix ott van mindenütt. Körülvesz bennünket. (...)
Azt látod, ha kinézel az ablakon, és ha bekapcsolod a TV-t.
Érzed, mikor munkába mész, és amikor templomba, mikor befizeted az adódat. A világ az, melyet a szemed elé húztak, hogy eltakarják vele az igazságot.
 
- Miféle igazságot?

Azt, hogy egy rabszolga vagy, Neo."


"A filmbéli Mátrixot föllázadt, az emberiséget leigázó gépek hozták létre, hogy öntudatlan rabszolgaságban tarthassák az embereket, miközben energiaforrásként használták őket. Talán nem is annyira elrugaszkodott a gondolat, hogy a részvénytársaságok, óriáscégek elszabadult, a profitérdeknek az ég-világon mindent alárendelő rendszere a filmbéli mesterséges intelligenciához hasonló módon az emberiség „fejére nőtt”.
A multik médiája a fogyasztói társadalom szómája, a létező „Mátrix” egyik fő oszlopa, amely biztosítja a tömegek közreműködését, hogy a gépezet egyéb elemei által megvalósuljon a rendszer folyamatos „energiaellátása” (pénz, fogyasztás, adósság, munka által)."


Mark Passio szerint mindhárom film egy-egy központi kérdés körül forog.
1. Mi az a Mátrix?
2. Miért vagyunk benne?
3. Hogyan szabadulhatunk ki belőle?
Egy rendkívül mély és izgalmas elemzés az angolul értők figyelmébe:

The Matrix Trilogy Decoded by Mark Passio
 
 
 
Forrás:
 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése