2014. október 3., péntek

Hősök aranygárdája.

A második világháború legrangosabb katonai kitüntetését, a Horthy Miklós kormányzó által újraalapított Magyar Tiszti Arany Vitézségi Érmet 22 tiszt érdemelte ki. A film megidézi azt a történelmi korszakot, amelynek szellemében nevelkedtek és harcoltak a II. világháború honvéd hősei, akik rettenthetetlen bátorságukkal örökre beírták nevüket a magyar hadikrónikába.

2014. október 1., szerda

Az intelligencia 7 típusa.



Tudjuk jól, hogy az intelligencia mértéke egyénileg különböző, ám arról már kevesebben hallottak, hogy a három hagyományos intelligencia típus mellett még létezik négy másik intelligencia típus is.

A hagyományos intelligencia tesztek három képesség kombináció mérésével határozták meg az intelligenciaszintet. A kérdések elsősorban a verbális, a numerikus és az észlelési képességek felmérésére voltak hivatottak. Vagyis mai társadalmunk (és többnyire az iskolai oktatás is) csak hármat vesz figyelembe a hét intelligenciatípusból, amikor azt kell eldöntenie, hogy kit tart okosnak.

Ez meglehetősen egyoldalú besorolásnak tűnik, tekintve, hogy a fenti képességek jó része a bal agyfélteke irányítása alá tartozik. Agyunknak azonban van egy jobb féltekéje is, számos hasznos képességgel.

Ha tehát nem vagy matematikai zseni vagy géppuskaszájú Fábry, esetleg nehezebben tájékozódsz, még nem jelenti azt, hogy nem lennél intelligens vagy tehetséges valamiben!
A hét intelligencia típus

Howard Gardner rávilágított arra, hogy a három hagyományos: nyelvi, logikai-matematikai és térbeli intelligencia mellett ott van még négy másik: a zenei, a testi-kinesztetikus, a személyek közötti, valamint a személyen belüli intelligencia típusa is.

Te miben vagy tehetséges?

Nézzük, hogy melyik intelligenciatípus miben remekel:

Nyelvi intelligencia

Akinek a nyelvi képességei a legfejlettebbek, az rengeteget olvas, szívesen játszik a szavakkal, rajong a szóviccekért és könnyebben tanul meg új kifejezéseket, idegen nyelveket, mint társai. Ragadnak rá a versek, az idézetek, névmemóriája kitűnő és a dátumokra is pontosan emlékszik. Helyesírása is jó, verhetetlen Scrabble-ben, rejtvényfejtésben.

Logikai-matematikai intelligencia

Általában ide tartoznak a reáltantárgyak szerelmesei, akik folyton valami bonyolult számításon vagy elvont kérdésen törik a fejüket. Már gyerekként szerették a kirakós játékokat, kenterbe verték társaikat a stratégiai játékokban: sakkban, malomban. Jók a fejszámolásban és a számítástechnikában, szívesen merülnek el bonyolult kísérletekben, hogy a dolgok összefüggését, a működési elvet feltárják, megértsék.

Térbeli intelligencia

Igazi vizuális típus, aki képekben, színekben, ábrákban gondolkodik. Rendkívül jól tájékozódik, ő az, aki elsőnek találna ki egy labirintusból. Gyerekként imádta a legót, az építőkockát vagy a puzzle-t. Korán megtanult rajzolni, jó kézügyessége van, és felnőttként is rajzokkal, formákkal, szobrokkal tudja a legjobban kifejezni elképzeléseit.

Zenei intelligencia

Az iskolai énekkarban tuti ő volt a szólista. Első hallásra megjegyezi a dallamokat, ha zenét hall, a keze vagy a lába rögtön mozogni kezd a ritmusra. Mindig kell, hogy szóljon valami háttérzene körülötte, vagy annak híján ő kezd dudorászni. Könnyen megtanul valamilyen hangszeren játszani. Érzékeny a külvilág zajaira, jól meg tudja különbözetni a hangokat. Őt nem az alapzaj, hanem a néma csend zavarja. Hallás után tanul a legjobban (főleg, ha élvezetes az előadó).

Testi-kinesztetikus intelligencia

Ez a típus az érzékelés, a mozgás segítségével szerzi tudását, tapasztalatait. Gyermekként igazi örökmozgó, aki nem bír egy helyben ülni, állandóan babrál, mozog, tesz-vesz. Mivel mozgáskoordinációja jó, hamar kitűnik a sportban, az ügyességi játékokban. Beszélgetés során szívesen érinti meg partnerét, vagy erőteljesen gesztikulál. Érzelmeit és gondolatait táncban, mozgásban vagy színjátszásban tudja a leginkább kifejezni. A döntés és problémamegoldás során inkább a megérzésekre hagyatkozik.

Interperszonális (személyek közötti) intelligencia

Ezt kapcsolati vagy szociális intelligenciának is nevezzük. Aki ebbe a típusba tartozik, az a kapcsolatteremtésben és kapcsolatok kezelésében kiemelkedő. Népszerű személy sok barátja van. Fejlett empátiás és pszichológiai valamint diplomáciai érzékkel rendelkezik. Ő a csapat lelke, aki képes megérteni és beleélni magát mások helyzetébe, ugyanakkor jól közvetít viták esetén, képes elsimítani a konfliktusokat, és tanácsokkal ellátni társait.

Intraperszonális (személyen belüli) intelligencia

Akinek a belső intelligenciája fejlett, az egyedül is jól boldogul céljai megvalósításában. Kívülről kissé különcnek tűnik, mint aki egy másik világában él, pedig nagyon kezdeményező alkat, aki kérdéseket tesz fel, folyton keres-kutat. Mindenről határozott véleménye van, amit személyes tapasztalatokkal szerzett bölcsesség támaszt alá.

http://www.azirastukreben.hu

André Stern interjú.

_...és sosem jártam iskolába._ - André Stern interjú:

Az ego születése és halála:

HIHETETLEN - HÁBORÚS JÁTÉKOK

Közzététel: 2014. szept. 30.

Egyre nagyobb és ezzel együtt ijesztőbb ütemben fejlődik a haditechnika. Mára olyan, jövőbe mutató, illetve azt megidéző konstrukciók látnak napvilágot, amiket néhány évvel ezelőtt csak tudományos-fantasztikus filmekben láthattunk. Elképesztő tulajdonságokkal bíró harci robotok, lopakodó gépek egész garmadája, hatalmas robbanóerejű bombák és még számos más, tényleg baljós háborús eszköz készül a hadseregek műhelyeiben, és csak idő kérdése, hogy mikor vetik be őket - esetleg ellenünk.

A haditechnika félelmetes perspektíváiról Szűcs Róbert főszerkesztő és Dombóvári Gábor műsorvezető beszélget.